Alle nyheder
Investorfamilie vil opføre autisme boliger på landsplan de næste fem år
Et stigende behov for boliger til borgere med autisme giver nu anledning til Kartago-koncernens første socialt funderede boligprojekt nord for Aarhus. Det fortæller adm. direktør Alexander Thygesen.
Ejendomskoncernen Kartago Capital træder ind på et nyt område inden for ejendomsudvikling, når den kaster sig over selskabets første projekt dedikeret til at skabe boliger for voksne med autisme.
Projektet skal opføres i landsbyen Pindstrup nord for Aarhus, hvor man vil huse mellem 45 og 50 borgere med autisme.
I den forbindelse har Kartago indgået et strategisk samarbejde med koncept virksomheden Mortensen Njordrum, der kombinerer kompetencer samt forståelse af behovet og har en klar vision for, hvordan man realiserer målet om at skabe boliger der netop passer til disse borgeres behov.
”Vi har brugt et stykke tid på at kigge ind i social infrastruktur og helt specifikt omkring autisme bosteder. Det er en case, som vi kommer til at kigge rigtig meget ind i de næste fem år,” fortæller Alexander Thygesen, der er adm. direktør hos Kartago Capital, i et interview med EjendomsWatch.
Det første projekt i dette regi præsenteres i lyset af, at bestyrelsesformand Hans Thygesen i et interview med EjendomsWatch i september kunne afsløre, at man i koncernen ville satse stort på en alternativ boligform, der havde det sociale aspekt i ESG-dagsordenen for øje.
Tidligere har Kartago-koncernen hovedsageligt fokuseret på at opføre nordeuropæiske retailejendomme.
Flere diagnoser og lange ventelister
Ifølge direktør Alexander Thygesen er behovet for boliger til borgere med autisme stort, og det er et problem, der kun ser ud til at vokse, fastslår han:
”Vores indtryk, både når vi taler med pårørende og nogle af de operatører, der ligger rundt omkring i landet, er, at der er lange ventelister, og kommunerne har svært ved at følge med og anlægge nyt.”
Han peger desuden på, at flere og flere får diagnosen, samtidig med at mange af boligerne bliver permanente hjem for borgere med autisme.
”Det betyder også, at der ikke er særlig stor udskiftning, så der bliver ved med at være et efterslæb. Således kan vores mangeårige erfaring med at udvikle ejendomsprojekter, bidrage til at der skabes ideelle rammer og flere pladser på området,” tilføjer han.
Det presserende behov for flere botilbud gør, at Kartago Capital ser dette område som en vigtig del af koncernens fremtidige strategi.
Henter erfaring fra samarbejdspartnere
Projektplanerne i Pindstrup er ikke baseret på et helt nyt initiativ. Det bygger på erfaringer fra et nyligt opført boligprojekt på Sjælland.
Her har Mortensen Njordrum og Boligfonden Autisme, en del af Landsforeningen Autisme – en interesseorganisation for mennesker med autisme og deres pårørende – stået bag udviklingen af et autisme-specialiseret botilbud i Lejre Kommune.
Tidligere i oktober flyttede de første borgere ind i det der i dag drives af Det Private Botilbud Højtoft, hvor pensionskassen Akademikerpension har købt bostedet som en del af en rammeaftale med en pulje på 130 mio. kr.
Det er blandt andet ud fra det erfaringsgrundlag, at Pindstrup-projektet skal opføres. Derfor slår Kartago Capital sig sammen med netop Njordrum Care og Landsforeningen Autisme.
Arkitekterne fra Njordrum Care har specialiseret sig i at udvikle boliger til særlige behov, og deres modulære træhuse, der er inspireret af naturen, danner også grundlaget for det kommende byggeri i Pindstrup.
Her omdanner parterne et tidligere kursus- og feriecenter, Pindstrup Centret, der lukkede i slutningen af sidste år, samt bygger nyt på et 80.000 Tilmeld dig vores nyhedsbrev Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev. kvm stort udviklingsareal.
I første fase planlægger selskabet en kombination af at renovere de eksisterende bygninger og tilføje 24 nye boliger. Etape 2 vil omfatte udvidelsen med tre nye bogrupper, der samlet vil rumme 28 boliger.
Begge etaper er tænkt ind i en samlet helhedsplan, der udnytter stedets åbenlyse landskabelige kvaliteter. Det arkitektoniske udtryk og tilpasningen til omgivelserne er en central del af udformningen, ligeledes har parterne et stærkt fokus på bæredygtighed og design i både selve byggeriet og udførelsen af det.
"Vi vil opføre, hvad vi håber, bliver det bedste botilbud, man kan finde til borgere med autisme."
Alexander Thygesen, adm. direktør hos Kartago Capital
Vil opfylde skærpede investeringskrav
Efterspørgslen på boliger til autister er ikke kun drevet af de direkte behov fra borgerne, men også af den voksende interesse fra institutionelle investorer, der er i stigende grad er fokuserede på bl.a. bæredygtige og sociale investeringer.
”Det er svært at bygge noget af en vis størrelse i dag, hvis man retter det mod institutionelle investorer, uden at man kigger ind i deres investeringskrav,” siger Alexander Thygesen.
Og netop projektet i Pindstrup er planlagt til at blive overtaget af en institutionel investor, såsom en pensionskasse, når det står færdigt. Projektet forventes færdigt flere år ude i fremtiden.
Alexander Thygesen kan endnu ikke lægge en præcis investeringssum på det nye sats, dog kalder han det ”et relativt stort beløb” i Kartago-regi.
Siden 1988 har koncernen udbudt 150 ejendomsprojekter for mere end 9 mia. kr. Kartago er ejet af bestyrelsesformanden Hans Thygesen og hans to sønner Alexander og Kristoffer.